Alege limba romana english

Albumul „Cornel Todea – dincolo de regie”, realizat de Teatrul Ion Creangă, se înscrie pe lista de proiecte editoriale incluse în Festivalul Național de Teatru (FNT). Prestigiosul festival organizat de Uniunea Teatrală din România a ajuns la cea de-a 31-a ediție și are loc în perioada 6 – 14 noiembrie.

Pe lângă selecția de spectacole semnificative produse de teatrele din România, spectacole străine invitate, instalații performative și alte forme de creație notabile, FNT propune anual și o secțiune dedicată publicațiilor de specialitate. Intitulată Cărți, gazete, publicații, secțiunea reunește în 2021 un număr record de titluri: peste 40 de romane, eseuri, cronici, subiecte istorice sau piese de teatru care au ca punte de legătură nume consacrate ale universului teatral românesc.

În semn de recunoaștere a valorii demersurilor editoriale derulate de Teatrul Ion Creangă, pentru prima dată FNT include în această secțiune un volum publicat sub îndrumarea Teatrului Ion Creangă: „Cornel Todea – dincolo de regie” de Ion Moldovan, un album portret dedicat celui care a fost regizor de teatru, teatru TV și film, director și pedagog cârmuitor pentru multe generații de artiști.


„Cornel Todea – dincolo de regie”
Cu o selecție vastă de interviuri și fotografii care subliniază versatilitatea creatoare a lui Cornel Todea, albumul introduce cititorul în universul profesional și personal al acestuia. Portretul este recompus de scriitorul Ion Moldovan din gândurile și mărturisirile celor care au avut șansa de a-și intersecta destinul cu Cornel Todea. Printre aceștia îi regăsim pe actorii Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Adela Mărculescu, Virgil Ogășanu și Rodica Popescu Bitănescu, care i-au fost parteneri de scenă sau platou, dar și scenografi, coregrafi, muzicieni, critici și foști studenți.

Unul dintre tinerii a căror carieră a fost influențată de întâlnirea cu Cornel Todea este actorul Gabriel Coveșeanu, în prezent Managerul Teatrului Ion Creangă. Rememorând experiența întâlnirii cu regretatul regizor, Gabriel Coveșeanu a declarat:

„Am lucrat împreună și am descoperit o puternică forță creatoare, o personalitate artistică excepțională, un om care știa să spună povești ca nimeni altul. Făcea lucrul acesta cu respect și cu o nemărginită dragoste pentru micuții spectatori.”

Albumul a fost realizat în colaborare cu Editura Didactica Publishing House, și cu sprijinul Agenției de Presă Agerpres, în cadrul Programului TIC 55 – un program menit să aducă în atenția publicului unele dintre cele mai importante personalități artistice care au influențat destinul Teatrului Ion Creangă. Albumul a fost lansat inițial în format online, în martie 2021 – cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, pe platforma ISSUU. Ulterior a fost lansat și în format tipărit, la Gala Tânărului Actor HOP – proiect inițiat de Cornel Todea.


Despre FNT
Ediția din acest an se desfășoară online, on-air sau live, iar accesul la toate manifestările (spectacole, instalații performative și vizuale, teatru radiofonic, conferințe, prezentări de carte și alte evenimente) este gratuit. Toate manifestările prezentate în cadrul #FNT31 au fost selecționate de criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Goga și se înscriu sub conceptul „Creația. Recreația. Re-creația” care însumează răspunsuri ale artiștilor la actualele condiții de creație influențate de pandemie sau chiar de piedici financiare. Se remarcă și o secțiune specială In memoriam Ion Caramitru, care cuprinde diverse spectacole notabile din cariera marelui actor și regizor, dar și fragmente din emisiuni culturale la care acesta a participat în calitate de invitat. Mai multe detalii despre structura festivalului și programul acestuia puteți afla aici.

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga