Alege limba romana english

Echipa Teatrului Ion Creangă își exprimă regretul profund la dispariția dintre noi a actorului și regizorului Boris Petroff, cel care a slujit scena teatrului pentru copii și nu numai cu măiestrie și dedicație timp de peste cinci decenii.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, promoția 1964, Boris Petroff și-a început cariera la Teatrul de Stat Oradea – actualmente Teatrul „Regina Maria”, acolo unde a fost repartizat imediat după examenul de diplomă. Din 1966 până în 1974 a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, după care a revenit în București. Între 1974 și 2010 a făcut parte din echipa Teatrului Ion Creangă, continuând să joace și pe scena Teatrului Nottara și a Teatrului Evreiesc de Stat.

În cei 36 de ani petrecuți în teatrul pentru copii și-a imaginat alături de tânărul public povești și basme, feerii și musicaluri, dar mai ales a plăsmuit vise, la care și-a adus contribuția ca actor și regizor. De la dramaturgie universală la dramaturgie românească, de la Shakespeare, Brecht, Ibsen și Büchner la Hașdeu, Alecsandri și Caragiale, Boris Petroff a salutat întregul panteon al scriitorilor dramatici cu asupra de talent.

În rama fotografică pe care scena o imprimă amintim spectacole de referință din care acesta a făcut parte: „Nota zero la purtare” (regia Cornel Todea, 1984) „Mary Poppins” (regia Andrei Brădeanu, 1984); „Muzicanții veseli” (regia Cornel Todea, 1985), „Romanțioșii (regia Emil Mandric, 1989) „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” (direcția de scenă: Victor Ioan Frunză, 1993) și multe altele. De asemenea a semnat regia spectacolelor: „Dănilă Prepeleac” (1998); „Crăiasa zăpezii” (2000); „Motanul încălțat” (2001). Pentru toți cei care l-au cunoscut și i-au apreciat creația scenică, poate cea mai de preț amintire rămâne cea a lui Boris Petroff în rolul Gepetto, meșter-tâmplar și părinte al micuțului năzdrăvan Pinocchio, în clasica montare semnată de Cornel Todea în anul 1982, la Teatrul Ion Creangă.

Drum lin, Boris Petroff!

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga