Alege limba romana english

Fondatoarea Teatrului Podul, Magda Bordeianu, a revenit în România cu un proiect pentru Teatrul Ion Creangă- Teatru ABC

Realizat de Teatrul Ion Creangă în parteneriat cu Liceul Cervantes atelierul a oferit elevilor posibilitatea de a crea o nouă dramaturgie, scrisă de ei, inspirată de temele lor de meditaţie.
Proiectul a debutat în februarie 2008 şi s-a dorit o continuare a iniţiativei din 1972, când regizoarea Magda Bordeianu a reuşit să realizeze un spectacol colaj cu piese scrise de elevi. La acea dată proiectul a fost o colaborare între Clubul de Teatru al Teatrului Ion Creangă, numit atunci Clubul ABC, şi cercul de dramaturgie al Liceului Gheorghe Lazăr.
Regizoarea Magda Bordeianu Brandsdörfer, fondatoarea Teatrului Podul, a revenit în România cu acest proiect cu scopul de a crea un teatru total al copiilor, în care cei mici să fie creatori şi interpreţi, după modelul unui program pe care îl susţine la Volkstheater din Mainz, Germania, unde este director artistic.
Obiectivele atelierului au fost: dezvoltarea creativităţii, abilităţilor de comunicare, a spiritului de toleranţă, a apetitului pentru învăţare şi cunoaştere.
Pe termen lung, atelierul și-a propu să stimuleze copiii pentru a crea o dramaturgie proprie, care să stea la baza unor spectacole realizate de copii şi destinate copiilor, realizate pe scena Teatrului Ion Creanga, în stagiunile viitoare.
Teatrul Ion Creangă a lansat acest proiect din dorinţa de a forma şi promova în rândul copiilor gustul pentru artă în general şi pentru teatru în special.
Atelierul de Teatru ABC s-a desfăşurat cu trei grupe, elevi ai claselor a 4-a, a 6-a şi a 7-a (cu vârste între 10 şi 14 ani), la Liceul Cervantes. Prima etapă s-a finalizat în aprilie 2008 cu un spectacol cu tema Naraţiunea în teatru, creat de copii pe baza cunoştinţelor şi abilităţilor formate în această perioadă.

Directoarea Liceului Cervantes, doamna Camelia Rădulescu, a primit cu bucurie propunerea Teatrului Ion Creangă şi i s-a asociat:
“Atelierul de teatru care se va desfăşura în cadrul Liceului Bilingv “Miguel de Cervantes” din Bucureşti sub îndrumarea directă a regizoarei Magda Bordeianu sperăm sa fie începutul unei frumoase colaborări cu Teatrul Ion Creangă care astfel are minunata iniţiativă de a veni în mijlocul elevilor deschizându-le uşa spre lumea teatrului, dar nu numai în postura de spectatori, ci ca înseşi creatori de spectacol. Suntem convinşi că acest atelier va fi o modalitate prin care elevii îşi pot exprima în mod neîngrădit imaginaţia, inteligenţa, spiritul ludic şi umorul , calităţi pe care uneori în desfăşurarea orelor de curs din programul şcolar obligatoriu nu reuşim să le punem în valoare. Spectacolul pe care elevii îl vor construi sperăm să îi convingă pe ei şi pe colegii lor că lumea teatrului este mai fascinantă, mai educativă şi mai apropiată de viaţa reală şi frumoasă decât cea propusă de jocurile pe calculator. “

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga