Alege limba romana english

O mie și una de nopți - Lampa lui Aladin

Recomandat: Peste 6 ani

Acest spectacol se joacă la

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Bd. Octavian Goga nr. 1

 BILETE 

Regia

Gabriela Dumitru

Scenariul și adaptarea

Gabriela Dumitru

Decorul și costumele

Adina Lupu

Coregrafia

Cosmin-Dorian Ilie

Coloana sonoră

Andrei Petre-Tatu

Distribuția

Aladin: Vlad Lință Tudor Morar

Prințesa Jasmine: Eliza Teofănescu Grațiela Teohari-Duban

Vrăjitorul: Marius Nănău

Geniile lămpii: Valeria Stoian, Ciprian Niculae

Covorul: Liliana Donici

Șeherezada: Andra Mirescu

Șehreiar: Claudian Șiman

Zobeida: Claudia Revnic

Cadâna: Ioana Ginghină

Sultanul: Voicu Hetel 

Papagalii: Maria Țăran, Nicoleta Rusu

Calaf: Oliviu-Cristian Bughiu

Recomandarea de vârstă

peste 6 ani

Durata

65 minute

Data premierei

6 iunie 2021


Magie, muzică și umor. O aventură fabuloasă a cărei esență ne hrănește imaginația.

Cu toții avem nevoie de magie și trebuie să știm cum să o folosim încă de mici. Prima lecție pe care o vom deprinde împreună? Să folosim lampa fermecată astfel încât geniul lămpii să ne îndeplinească nu una, nu trei, ci toate dorințele!

Am văzut desenele și filmele lui Walt Disney, de la feeria animată la musicalul care a colorat străzile din imaginarul Agrabah, transformându-le în realitate. Am ascultat teatru radiofonic cu Lampa lui Aladin, reconstruind în imaginația noastră povestea flăcăului cu stea în frunte, care a plecat în căutarea lămpii fermecate dincolo de mări și zări. Pus în scenă de Gabriela Dumitru, spectacolul și-a propus să păstreze ce e mai bun din aceste lumi plăsmuite, scoțând în evidență esența poveștii lui Aladin pe fundalul extraordinar al poveștilor spuse în cele o mie și una de nopți pe care Șeherezada le petrece în palatul soțului său, sultanul Șehreiar.

Astfel, Aladin – eroul nostru – nu fură de prin piețe. El este un copil fericit care nu acceptă nefericirea celor din jur, iar drept recompensă i se dăruiește lampa care îi era predestinată. Nu are trei dorințe. Ele sunt infinite, dar el știe să folosească lampa cu înțelepciune. Geniul lămpii nu este sclavul ei, ci stăpânul ei și un magician al Universului.

Totuși, pentru că în conștiința colectivă anumite elemente adăugate de-a lungul timpului poveștii originale au devenit atât de îndrăgite – și greu de schimbat – spectacolul prilejuiește întâlnirea cu personaje precum papagalul, geniul lămpii albastre sau prințesa Jasmin, ele neafectând structura basmului. Ceea ce adăuga însă acest spectacol, așa cum l-a gândit Gabriela Dumitru, este profunzimea pe care basmele o au și pe care nu trebuie să o trecem cu vederea – pentru că asta le face nemuritoare.

 

© Copyright 2014 Teatrul Ion Creanga